Επιλογή συγκεκριμένου Πανεπιστήμιου

Μανίτας Αντώνιος, State Higher Vocational School

Περίοδος: (Από: Οκτώβριος 2011 Εώς: Μάιος 2012)

Το Erasmus για μένα αποτελεί ως τώρα μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες της ζωής μου. Η δυνατότητα που μου έχει δοθεί  να γνωρίσω άτομα από κάθε άκρη της Ευρώπης και να σπουδάσω μαζί τους με εισήγαγε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο τόσο σε επίπεδο σπουδών όσο και τρόπου ζωής και κουλτούρας. Τα μαθήματα στο ξένο πανεπιστήμιο, τα πάρτι, οι εκδρομές, οι φιλίες που δημιουργηθήκαν, τα ταξίδια που κάνουμε θα μου μείνουν αξέχαστα. Ανοίχτηκε ένας υπέροχος κόσμος πέραν της ελληνικής πραγματικότητας, γεμάτος από εμπειρίες, συγκινήσεις αλλά και μελλοντικές ευκαιρίες ακόμα και για εργασία.

Το Krosno στο οποίο βρίσκομαι το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 πρόκειται για μια ήσυχη πόλη με φιλόξενους κατοίκους που έχει δώσει βάση στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων. Είναι αρκετά κοντά στην Κρακοβία η οποία είναι μια από τις πιο μαγευτικές πόλεις που έχω επισκεφτεί! Σημαντική επίσης, είναι η δυνατότητα που προσφέρεται στους φοιτητές Erasmus να ταξιδεύουν σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας αλλά και όλης της Ευρώπης! Βουδαπέστη, Βιέννη, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι είναι μερικές από τις πόλεις αυτές!

Το Erasmus πλέον αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι για μένα και προτρέπω όλους τους φοιτητές να μην χάσουν αυτή τη συγκλονιστική και υπέροχη εμπειρία που θα τους μεταμορφώσει και θα τους κάνει ακόμα καλύτερους ανθρώπους.

Μπαμπίνης Γεώργιος, State Higher Vocational School

Περίοδος: (Από: Οκτώβριος 2011 Εώς: Μάιος 2012)

Η εμπειρία Erasmus δεν είναι εύκολο να περιγραφεί με λίγα λόγια. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό μου δόθηκε η ευκαιρία πρώτα από όλα να γνωρίσω μια ξένη χώρα, την Πολωνία καθώς και να συναναστραφώ με τους ανθρώπους της. Τους μήνες που ζω εδώ γνώρισα έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής και απέκτησα εμπειρίες από μια άλλη κουλτούρα. Το εκπαιδευτικό της σύστημα, όσον αφορά τα ανώτατα ιδρύματα, είναι πολύ καλό και οργανωμένο, ενώ παράλληλα φροντίζει για όλους τους φοιτητές.

Κατανοείς τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες χώρες όσον αφορά στην κουλτούρα, τον τρόπο διασκέδασης και ανταλλάζεις γεύσεις εθνικών φαγητών. Στα πάρτι που γίνονται με παράξενα και απίθανα θέματα συμμετέχουν όλοι δημιουργώντας μια φανταστική ατμόσφαιρα.

Το Erasmus είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο οι εμπειρίες που αποκτάς όσα λόγια και να πεις δε μπορούν να αποτυπώσουν και να εκφράσουν όσα έζησες. Το συστήνω σε όλους ανεπιφύλακτα!

Τζόκας Θωμάς, Technical University of Ostrava

Περίοδος: (Από: Οκτώβριος 2011 Εώς: Μάιος 2012)

Περιγράφοντας την εμπειρία μου ως φοιτητής Erasmus ειλικρινά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω.

Βρίσκομαι στην Ostrava της Τσεχίας για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12. Είναι πάρα πολύ ωραία εδώ.  Στην αρχή βέβαια ήταν δύσκολα. Ειλικρινά δύσκολα. Γιατί έπρεπε να προσαρμοστώ με τους εδώ κανόνες.  Να γνωρίσω καινούργια άτομα, να μάθω να χειρίζομαι τη διαδικασία με τα μαθήματα και γενικά να προσαρμοστώ. Σκεφτείτε ότι τις πρώτες εβδομάδες δεν καταλάβαινα τι γινότανε.  Είναι γνωστό το ρητό μας «κάθε αρχή και δύσκολη». Είναι απίστευτο να ακούς καθημερινά ομιλίες σε διαφορετική γλώσσα από την δικιά σου και να προσπαθείς να καταλάβεις τι λένε αυτοί οι άνθρωποι.

Τελικά προσαρμόστηκα!

Η διδασκαλία των μαθημάτων είναι στην Αγγλική γλώσσα. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι το σύστημα που ακολουθούν με τα μαθήματα. Εδώ στο πανεπιστήμιο περνάς από τη διαδικασία των τεστ και των εργασιών (project) με σκοπό να μαζέψεις όσο πιο πολλές μονάδες (points) γίνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αν τα πας καλά σε αυτή τη διαδικασία (μαζέψεις τα κατάλληλα points), πηγαίνεις αυτόματα στη διεξαγωγή των εξετάσεων της θεωρίας που φυσικά είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές, Erasmus και μη. 

Κάτι άλλο επίσης, που με εντυπωσίασε ήτανε ότι αρκετοί Τσέχοι φοιτητές προτιμούσαν να παρακολουθήσουν ένα μάθημα στην Αγγλική γλώσσα και όχι στην Τσέχικη αφού θέλανε με τον τρόπο αυτό να εξασκήσουν τα Αγγλικά τους.

Γενικά, αξίζει πάρα πολύ το πρόγραμμα Erasmus. Όσοι δεν έχετε συμμετάσχει ακόμη στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, ειλικρινά τολμήστε το! Είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Βασίλης Λυκέσας, Technical University of Ostrava

Περίοδος: (Από: Οκτώβριος 2011 Εώς: Μάιος 2012)

Βρίσκομαι στην Οστράβα με το πρόγραμμα Erasmus από τον Σεπτέμβρη του 2011. Οι πρώτες εντυπώσεις μου ήταν άκρως θετικές. Η Τσεχία είναι μια χώρα με υπέροχη φύση, παντού υπάρχουν όμορφα, καταπράσινα τοπία. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλικοί και πολύ εξυπηρετικοί. Από την πρώτη στιγμή που σε δέχονται στο Πανεπιστήμιο σου ανατίθεται κάποιος "buddy" ο οποίος αναλαμβάνει να σε παραλάβει, να σε ξεναγήσει και να σε βοηθήσει σε ό,τι χρειάζεσαι.

Τις πρώτες μέρες γνώρισα πολλά άτομα από Ισπανία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Πολωνία και πολλές άλλες χώρες που έρχονται εδώ ως Erasmus φοιτητές. Ο σύλλογος ESΝ (European Student Network) ο οποίος αναλαμβάνει την υποδοχή και ψυχαγωγία μας διοργανώνει συχνά διάφορα ταξίδια και συναντήσεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Όσον αφορά τη σχολή, το VSB Technical University θεωρώ ότι είναι σε ανώτερο επίπεδο σε σχέση με αυτό της Λάρισας. Υπάρχουν αρκετές αντιστοιχίες με τα μαθήματα του ΤΕΙ κυρίως όμως με αυτά των πρώτων εξαμήνων. Σε κάθε μάθημα σου ζητείται τουλάχιστον ένα project για να επιτραπεί η συμμετοχή σου στις εξετάσεις.

Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου δεν είναι ιδιαίτερα καινούριες. Ο εξοπλισμός όμως είναι ακριβός και τελευταίας τεχνολογίας σε ότι αφορά υπολογιστές και δρομολογητές σε συστήματα αυτόματου ελέγχου, PLCs και ψηφιακά εργαλεία μέτρησης. Και αυτά αποτελούν ελάχιστα από όλα αυτά που έχει να προσφέρει το VSB.

Ως γεωγραφική θέση, η Τσεχία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης οπότε είναι πολύ εύκολο να ταξιδέψει κάποιος και αρκετά φθηνά. Η πόλη δεν είναι πολύ μεγάλη. Φυσικά υπάρχει νυχτερινή ζωή, ένας μικρός αριθμός pubs που συχνάζουν οι φοιτητές κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Το κόστος ζωής είναι πιο χαμηλό από αυτό της Ελλάδας. Τα εστιατόρια σερβίρουν παραδοσιακό φαγητό πολύ διαφορετικό από το δικό μας.

Πιστεύω πως η εμπειρία Erasmus με έχει βοηθήσει να δω πιο ρεαλιστικά τη ζωή. Σε όποιον έχει αμφιβολίες θα πρότεινα να αδράξει την ευκαιρία και να δηλώσει συμμετοχή. Είναι κάτι ανεπανάληπτο και θα μου μείνει αξέχαστο!

Πιτσιάβας Ιωάννης, Technical University of Ostrava

Περίοδος: (Από: Οκτώβριος 2011 Εώς: Μάιος 2012)

Το πανεπιστήμιο Kültür είναι ιδιωτικό και έχει λίγα χρόνια λειτουργίας. Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, είναι πολύ κοντά σε στάση του μετρό αλλά και λεωφορείων με αποτέλεσμα η πρόσβαση σ' αυτό να είναι πολύ εύκολη. Εξωτερικά και εσωτερικά είναι πολύ προσεγμένο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια. Υπάρχουν πολλές αίθουσες, αμφιθέατρα διαφόρων μεγεθών, χώροι μελέτης και ανάπαυσης καθώς και καταστήματα που προσφέρουν φαγητό, ροφήματα, γλυκά. Οι παραδόσεις των μαθημάτων γίνονται στην Αγγλική γλώσσα και όπως είναι φυσικό υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τα μαθήματα του τμήματός μας. Δεν υπάρχουν εργαστήρια και δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία σε κάποιες θεωρίες. Το υπεύθυνο γραφείο για τους σπουδαστές του προγράμματος Erasmus είναι πολύ οργανωμένο, τις πρώτες μέρες γίνονται ξεναγήσεις σε διάφορα μέρη της πόλης, ακολουθούν οργανώσεις διαφόρων εκδρομών σε μέρη εκτός πόλης, επίσης πραγματοποιούνται διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις στο χώρο του πανεπιστημίου με αναμνηστικά δώρα για τους φοιτητές. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία αφού βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα, η μεταφορά είναι εύκολη, οι τιμές γενικά είναι χαμηλές και υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Πόλη χαρακτηρίζεται από μια μίξη πολιτισμών, έχοντας πολλά αξιοθέατα - κατάλοιπα κάθε κουλτούρας που κατοίκησε και την επηρέασε. Η πολυκοσμία και η κίνηση στους δρόμους ίσως να δυσαρεστήσουν κάποιους  και η διαμονή στο κέντρο της πόλης είναι δύσκολη. Υπάρχουν πολλές επιλογές για έξοδο, για ταξίδια και εκδρομές είτε μέσω θαλάσσης είτε οδικώς. Πολλά σημεία της πόλης θυμίζουν παλιές εποχές και πιστεύω ότι είναι αυτό που πραγματικά αξίζει να δει κάνεις και φυσικά μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Όσοι θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό, να βιώσουν κάτι πρωτόγνωρο και να δοκιμάσουν τον εαυτό τους μακριά από την ασφάλεια και τη σιγουριά της διαμονής και των σπουδών στην Ελλάδα, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus. Η εμπειρία είναι μοναδική και οι ορίζοντες αμέτρητοι.